part 1 : (puri sayur) makanan untuk baby
Selasa, 31 Januari 2017 | 6:13 PG | 0 weird people



Foto Norsidah Dueng.Foto Norsidah Dueng.Foto Norsidah Dueng.



assalamualaikum .

malam ni cikgu amy nak share pada mommy mommy kat luar sana tu resepi makanan untuk baby .
seeloknya baby berusia 6 bulan ke atas boleh lah nak kenalkan mereka dengan makanan . ingat tau 6 bulan tau . takut perut baby xboleh nak hadam lagi . hehew
okay chef cikgu amy nak masak masak harini menu masakan seperti di bawah . disini chef cikgu amy ada sediakan pelbagai jenis puri ( sejenis makanan yang dikisar halus) yang ni jenis puri sayur sayuran tau , time baby cenggini laa kena ajar makan sayur nanti dah besar gedebak kenal apa itu sayur . kikiki . and thanks too  akak norsidah dueng yang sudi sharing makanan untuk baby ni 


1. PURI LABU / LOBAK

-beberapa potong labu
-sesudu minyak masak/olive oil
-sedikit air masak
kukuskan labu sehingga empuk, kemudian masukkan dalam pengisar bersama minyak + air dan kisarkan sehingga halus

2. PURI KENTANG + BAYAM

-sebiji kentang ( potong dadu )
-4 helai daun bayam
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air
kukuskan ubi kentang sehingga empuk , daun bayam juga dikukus tidak terlalu lama. kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi


3. PURI LOBAK + BROKOLI

-beberapa potong lobak dan brokoli ( potong dadu )
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan lobak dan brokoli sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi
4. PURI LOBAK + BROKOLI + KENTANG

-beberapa potong kentang, lobak dan brokoli ( potong dadu )
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan kentang ,lobak dan brokoli sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi
5. PURI LOBAK + BAYAM

-sebiji lobak( potong  )
-5 helai daun bayam
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air
kukuskan lobak sehingga empuk , daun bayam juga dikukus tidak terlalu lama. kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi
6. PURI LOBAK + BROKOLI + LABU

-beberapa potong labu, lobak dan brokoli ( potong dadu )
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan labu ,lobak dan brokoli sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan- bahan tadi 
 7. PURI BROKOLI 

-beberapa potong brokoli
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan brokoli sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi
8. PURI LABU + BAYAM

-beberapa potong labu ( potong dadu )
-5 helai daun bayam
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air
kukuskan labu sehingga empuk , daun bayam juga dikukus tidak terlalu lama. kemudian kisarkan kesemua bahan-bahan tadi
9. PURI KENTANG+ BROKOLI 

-beberapa potong kentang & brokoli ( potong dadu )
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan ubi kentang dan brokoli sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan- bahan tadi
 10. PURI LOBAK + BAYAM + LABU

-beberapa potong labu, lobak ( potong dadu )
-5 helai daun bayam
-sesudu minyak/olive oil + sedikit air masak
kukuskan labu ,lobak dan daun bayam juga dikukus tidak terlalu lama sehingga empuk , . kemudian kisarkan kesemua bahan- bahan tadi 
aktiviti penanda buku
Jumaat, 19 Ogos 2016 | 9:12 PG | 0 weird people
 assalamualaikum

segmen kali ni cikgu amy nak lakukan aktiviti kreatif untuk kanak-kanak 5-6 tahun. yang boleh warna pun boleh jugak buat . "penanda buku boleh bertemakan dengan pembelajaran iaitu Diri Saya, Anggota Kepala. selamat mencuba

bahan-bahan

gambar bentuk muka yang belum diwarna ( cikgu amy lukis garisan putus-putus)
pensil warna
gunting
salotip
riben
kertas warna ( cikgu amy potong khas bentuk ala-ala pensil )

cara-cara


okay , mula-mula , cikgu amy bagi kertas gambar muka macam kat atas tu tapi yang belum diwarnakan lagi tou tou tou . cikgu amy bagi gambar ikut jantina murid . okay ? nanti kan takut keliru identiti diorang, hehe . gambar kat atas tu , murid yang disiap warna . cantik kan ?


haa , time ni diorang tengah warna. cikgu duk amik gambar jaa . biarkan diorang warna mengikut kreativiti diorang . okay ? yang baru nak acah-acah warna tu , cikgu pegang tangan pastu suruh budak tu gerak sendiri . kita kawal je . okay cikgu ? 


lepas siap warna cantik cantik , cikgu gunting tau , nampak cantik sikit lagipun bahaya sikit part mengunting ni. lepas gunting tu , ambil kertas untuk buat penanda buku tu , cikgu amy buat bentuk pensil , kalau cikgu cikgu nak buat idea lain pun okay . lepastu lekatkan aje kertas tu dengan pelekat di belakang kepala kertas yang diguntingkan tu. paham ?


dum dum dum * bunyi drum menanda kan anak murid cikgu amy berjaya menyiapkan penanda buku. cantik sangat kan ? selamat mencuba ! * untuk hargai hasil diorang tuliskan nama diorang di penanda buku . jangan bagi gula-gula okay ? 

Label:


❀ بِسْــــمِ.ﷲِالرَّحْمَنِ.الرَّحِيم ❀
assalamualaikum|hai reader(s) :cikgu amy here ❤! press button for listen a cute song♪ ♫

visitor : cute student(s) 
MOOD : i'm happy.


home
menu

❁geng 95✿
✿ex student KPTM❁
❁dip pend.awal kanak-kanak✿
✿this belog for share about children's education❁
Contact Me : FB | offical blog | instagram


✎ chit chat disini dengan cikgu amy
☂ leave your url link belog
✿ chat yg baikbaik , no negative say here also iklan merapu.